• Potrebujem spletno stran
  • Ali potrebujem spletno stran?

    Dejstvo je, da živimo v času, ko je internet postal del vsakdanjega življenja in za mnoga podjetja način poslovanja brez katerega bi se svet ustavil. Z uporabo mobilnih naprav se nam je še bolj približal in ga uporabljamo med prevozom na avtobusu, zvečer pred spanjem preverimo pošto, krajšamo si tudi čas na toaleti :).

    Navada, ki smo jo s tem razvili je da pred nakupom ali sklenitvijo novega posla pogooglamo, da dobimo informacije o tej osebi ali podjetju. Ustvarimo si zaupanje, ko vidimo kvalitetno spletno stran, pregledno ponudbo, izpostavljene prednosti podjetja. Prisotnost na spletu preko lastne spletne strani je tako postalo v tem času nekaj kar podjetja enostavno potrebuje za predstavitev podjetja, prodajo, iskanje novih kontaktov, marketing, ...

    Preden pa začnete iskati ustreznega (ponavadi najcenešega) ponudnika izdelovalca spletne strani se vprašajte kaj hočete s spletno stranjo doseči, kako jo zastaviti? Kakšne funkcije potrebuje in oblikovanje potrebuje, da nam prinese maksimalne rezultate? Koliko vložiti v tehnologijo, ki bo omogočala razširitve in prilagoditve hitrim razvojem spletnih trendov in zahtev?

    Zastavite si cilj spletne strani

    Odgovorite si na prvo vprašanje ZAKAJ? Če je odgovor le zato, ker jo imajo drugi, vam svetujemo, da svoj denar vložite v nekaj drugega, kar bo za dana sredstva prineslo boljši rezultat. Če že želite spletno stran, morate iz nje potegniti čim več, ne pa da je sama sebi namen. Vsaka spletna stran potrebuje spletni marketing, da se lahko prodaja izdelke, storitve, širi ime znamke podjetja ali pripelje stranke v vaše podjetje.

    Naredite si plan postavitve spletne strani

    Vedno načrtujte z mislijo na uporabnika. Ne pustite se zavesti lastnim občutkom, kaj je za vas zanimivo in lepo oblikovano. Spletna stran je namenjena obiskovalcem in je zelo pomembno kje in na kakšen način predstaviti vsebine, da dobimo njihovo pozornost, ostanejo na strani ter brskajo še globlje po njej in delijo dobro izkušnjo še svojim prijateljem. Pomembna je enostavnost in preprosta, ciljno usmerjena spletna stran. Navigacija po strani naj bo enostavna, premišljeno postavljeni bloki vsebin in funcije konverzije, ki iz uporabnika naredijo kupca.

    Upoštevajte dejstva

    Na našem planetu je že več kot milijarda je uporabnikov z mobilnimi napravami (mobilni telefoni, tablice, ...). Do leta 2015 bo uporaba mobilnega prehitela namizno brskanje. Zgradite si spletno stran v odzivnem "Responsive web design" sistemu - pomeni, da se spletna stran prilagodi glede na napravo, s katero jo uporabljate – brez dodatnega povečevanja. Vsebine se lepo zložijo v eno pod drugo, v stolpec, ko stran scrollamo. Če pogledamo čisto iz praktičnega vidika – ljudje smo veliko na poti; na avtobusih, vlakih, potovanjih, ob tem pa seveda želimo pridobivati informacije in ob tem imeti odlično uporabniško izkušnjo. Takšne spletne strani načrtujemo najprej za mobilne naprave, potem pa dodajamo bolj zapletene elemente, ki bodo lahko vidni tudi na računalnikih.

    Zgradite za danes in tudi za jutri

    Vsi imamo željo, da bi spletna stran lahko živela dolgo, se prilagajala, bila možna adaptirati nove standarde in zahteve v prihodnosti. Pomembno je kaj je pod pokrovom spletne strani in kako je izbran sistem za prikazovanje in urejanje spletne strani. Z dobrim urejevalnikom vsebin (Content Management System) lahko spletna stran živi tudi mnogo dlje, če je že v začetku pravilno izbran in ga redno nadgrajujemo.

    Investirajte v posel

    Čeprav načrtovanje, oblikovanje in postavitev spletne strani niso majhen finančni vložek, je bolje več vložiti danes, zato, da boste imeli večji izkupiček jutri. Premislite kaj hočete, preverite reference izdelovalcev in njihove izkušnje. Poceni in nepremišljene spletne strani še niso nikomur prinesle uspeha, razen, če je vaš namen, da jo imate le zgolj zato, ker jo ima sosed.

    Deli objavo prijateljim